Membri Facebook

24 octombrie 2019 – Ziua mondiala polio marcheaza un pas important in eradicarea poliomielitei

Ziua mondiala polio marcheaza un pas important in eradicarea poliomielitei. Pe langa tipul 2 de virus salbatic polio, si tipul 3 este considerat eradicat.

Poliomielita- numita si paralizie infantila- este o boala transmisibila care prin afectarea sistemului nervos central poate cauza paralizie, riscul cel mai mare il au copiii sub varsta de 5 ani.

VACCINAREA ESTE PRINCIPALA MASURA DE PREVENIRE!!!

In ciuda efortului global pentru eradicarea acestei boli, poliomielita inca este de actualitate! Ea afecteaza comunitatile din tarile cu raspandire de virus salbatic: Afganistan, Pakistan si Nigeria si alte 13 tari cu raspandire a virusului circulant derivat din vaccin (cVDPV) din: Africa, Asia si Oceania. In anul 2002 Romania si Europa au fost declarate fara poliomielita (Organizatia Mondiala a Sanatatii).

Cu totii putem contribui la eradicarea acestei boli!

Ce putem face?

Respectati normele minime de igiena si informeaza-te impreuna cu ceilalti membri ai familiei despre campaniile nationale de vaccinare, mergi periodic la controlul medical.

Daca esti parinte: Este recomandat ca vaccinarea copilului sa fie facuta conform calendarului national. Nu rata programarea pentru vaccinare! Discuta cu medicul cum se poate recupera o doza neefectuata.

Daca esti turist: Este necesar sa fii programat, din timp, la cabinetele de vaccinari internationale pentru a primi informatii specializate legate de patologiile care pot aparea inainte, in timpul sau dupa calatorie, de masurile de prevenire a infectiilor ce trebuie urmate (inclusiv vaccinarea). Vaccinati-va antipoliomielitic daca veti calatori in tarile in care sunt raspandite virusurile polio (salbatic si cVDPV).

Daca esti medic: Este nevoie sa ai actualizate cunostintele legate de simptomatologia poliomielitei. Informeaza-te constant despre modul de prevenire si vaccinarea antipoliomielitica. VACCINEAZA-TE daca esti printre aceia care trateaza persoane care pot avea poliomielita.

Surse:
https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/two-out-of-three-wild-poliovirus-strains-eradicated
http://desprevaccin.ro/poliomielita/
http://www.euro.who.int/en/health-topics/communicable-diseases/poliomyelitis
http://polioeradication.org/polio-today/polio-now/

foto: Organizatia Mondiala a Sanatatii